Feministiske kunstmøter: å lese kvinner inn i kunstens historier - Sigrun Åsebø (Kunst og Kultur, 2023)
Med utgangspunkt i møter med Nasjonalgalleriets samlingsutstilling Livets dans. Samlingen fra antikken til 1950 og en maleriserie av A K Dolven, utforsker artikkelen metodiske og teoretiske problemstillinger ved det å skrive feministisk kunsthistorie. Diskusjonen lener seg på Griselda Pollocks begrep om «det virtuelle feministiske museum» (2007). Dette innebærer et oppgjør med kunsthistoriefagets klassifiserende tendens, men også opprettholdelse av det museale som en produktiv metafor. Artikkelen argumenterer for at feministisk inngripen i kunstens historier innebærer et produktivt paradoks. På den ene siden må lesningen insistere på å lese kvinners kunst og bekrefte femininitet som kulturelt virksomt. På den andre siden må feminisme alltid søke utover et statisk kvinnebegrep og hente fram tekstens indre motstand mot dominerende kjønnsforståelser og ideer om den «andre».