Tıbbi Uygulama Hatalarına Bağlı Mortalite ve Morbiditede Anestezinin Yeri - Ayşegül Ertan; Hüseyin Öz (Adli Tıp Bülteni, 2006)
Anestezinin hatalı uygulanması iddiası ile hekimler ve diğer sağlık personeli aleyhlerine açılan davalarda ciddi bir artış gözlenmektedir. Perioperatif ölümlerle ilgili yapılan retrospektif çalışmalar ölüm nedenlerinin büyük çoğunluğunun kişinin preoperatif hastalığına ve cerrahi girişime bağlı olduğunu göstermektedir. Bununla beraber anestezi uygulamasma bağlı ortaya çıkan istenmeyen durumlarında en büyük sebebini insan hataları oluşturmaktadır. Büyük çoğunluğu önlenebilir anestezi kazalarına bağlı gelişen tıbbi uygulama hatalarının en aza indirilmesi için standart monitorizasyon uygulaması, sürekli eğitim, çalışma koşularının iyileştirilmesi, dava konusu tıbbi uygulama konularmda geri bildirim, anestezi uygulaması ve kriz yönetimini içeren standart bakım rehberlerinin geliştirilmesi çok önemlidir.