İhsân ‘Abdu’l-Kuddûs’un “Ene Hurra” Adlı Romanının Tahlili - Salih Güzelçiçek; Osman Kaya (Darulhadis İslami Araştırmalar Dergisi, 2024)

(untitled)
Arap edebiyatının önemli isimlerinden biri olan İhsân ‘Abdu’l-Kuddûs, roman ve hikâye türlerinde eserler kaleme almış ve modern Arap edebiyatına önemli katkılar sağlamıştır. İhsân ‘Abdu’l-Kuddûs’un Ene Hurra romanında Mısır’ın bir mahallesinde toplumsal kurallara başkaldıran genç bir kızın özgürlük mücadelesi anlatılmıştır. Yazar, diğer romanlarının çoğunda olduğu gibi bu romanında da başkahramanı kadın karakterlerden seçmiştir. Mısır toplumunda kadının yerini, kadına biçilen rolü eleştirel bir yöntemle anlatmış ve bu bakışı açısının değişmesini istemiştir. Ene Hurra romanı, Mısır edebiyatında önemli bir yazarın kadının sosyal hayata katılması fikrini nasıl değerlendirdiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma ile Ene Hurra romanı yanı sıra İhsân ‘Abdu’l-Kuddûs’un edebî anlayışı ve üslûbu tanıtılmaya çalışılmıştır. Çalışmada söylem ve içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Çalışma yazarın Ene Hurra romanı ile sınırlı tutulmuştur. Ene Hurra romanı tanıtılmış, olay örgüsü ve şahıs kadrosu hakkında bilgi verilmiştir. Anlatıcı, bakış açısı, zaman, mekân, dil ve üslûp gibi yapısal unsurlar incelenmiştir. Romanda işlenen temalara değinilmiş ve romanın teknik ve tematik açıdan tahlili yapılmaya çalışılmıştır.