Primer Baş Ağrısı Hastalarında Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavi Yöntemlerinin Yeri - Bengü Metin; Osman Korucu; Didem Adahan (Ankara Medical Journal, 2018)
Amaç: Baş ağrısı hastaları arasında tamamlayıcı ve alternatif tedavi (TAT) kullanımının son yıllardagittikçe artmaktadır. Buna rağmen ülkemizde bu konuda yapılan çalışmalar sınırlıdır. Çalışmamızdaprimer baş ağrısı hastalarında TAT kullanma nedenleri, bu tedavi yöntemlerinin yerini ve bakış açılarınısaptamak amaçlandı.Materyal ve Metot: Bu prospektif çalışmaya baş ağrısı nedenli Keçiören Eğitim ve Araştırma HastanesiNöroloji polikliniğe başvuran, Uluslararası Baş ağrısı Topluluğu (İHS) tanı kriterlerine göre primer başağrısı olan, 18‐65 yaş arası 310 hasta dâhil edildi. Hastaların sosyodemografik özellikleri, TAT kullanımsıklığı ve nedeni, kullandığı tedavi, fayda‐tatmin durumu, tavsiye kaynakları, medikal tedaviye devamedip etmediği sorgulandı. Tamamlayıcı‐Alternatif Tedavi (TAT) Kullanım Sorgusu formu İngiltere’dekibir çalışmadan kültürümüze uyarlanarak kullanıldı.Bulgular: Hastalarımızda TAT kullanımı %19,68 bulundu. Masaj terapisi %52,45 ile en sık kullanılanyöntemdi. Kadınlar (%91,80) daha çok alternatif tedaviye başvuruyordu (p = 0,007). Hastaların yarısıTAT kullanma nedenini “tüm tıbbi yöntemler denendikten sonra son çare’’ olarak denediğini ifade etti.TAT kullanan hastaların %93’ü medikal tedavisine devam etmişti ve TAT’tan memnuniyet %47,54 olarakbulundu Hastalar tavsiye kaynaklarını %60,7 oranında kendi kendine tavsiye olarak belirtti. Hastaların%67,21’i ara sıra, %21,31’i düzenli, %11,48’i bir kez TAT kullanmıştı. Hastaların yaşı arttıkça TAT kullanımıda artmaktaydı.Sonuç: Dünyada TAT kullanım sıklığının coğrafi olarak değiştiği bilinen bir gerçektir. Doğutoplumlarında yaygın TAT kullanımına rağmen kullanım sıklığı ve nedenlerini değerlendiren net verileryoktur. Buna rağmen bu tedavinin daha az rağbet gördüğü Amerika'da ve Avrupa'da bu konuda eğilimiortaya koyan yayınlar mevcuttur. Çalışmamızda bu tedavileri kullanan hastaların son çare olarak butedaviye başvurdukları ve yüksek oranda hastanın medikal tedavisine de devam ettiğini saptadık. Budurum hastaların TAT'lara olumlu bakışına rağmen tıbbi tedaviye alternatif olmak yerine destekleyiciolarak kullanıldığını ortaya koymaktadır.