Nasza Pani Profesor. Ewelinę Nurczyńską-Fidelską wspominają Jadwiga Mostowska i Grzegorz Nadgrodkiewicz - Jadwiga Mostowska; Grzegorz Nadgrodkiewicz (Kwartalnik Filmowy, 2016)
Wspomnienie o Profesor Ewelinie Nurczyńskiej-Fidelskiej (1938-2016). (Materiał nierecenzowany).