Analiza trenda promjena tipova klimata na području Foče - Marijana Kapović; Dragan Čomić; Nemanja Lazović (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 2013)
Prvi nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama u Bosni i Hercegovini prognozira promjene karaktera klime u skladu sa globalnim scenarijom. Prema tom klimatskom modelu, Bosnu i Hercegovinu će i dalje pogađati globalno zagrijavanje, a isti model ukazuje i na promjenu padavinskog režima i pojavu suša. Na području Foče u periodu 1951-1980. došlo je do smanjenja prosječne godišnje temperature vazduha za 0,1 °C. Potencijalna evapotranspiracija za isti period je najveća u ljetnim mjesecima, a stvarna raste sa porastom rezerve lakopristupačne vlage u zemljištu, pa najveću vrijednost dostiže u mjesecu julu. Manjak vode u aktivnom adsorpcionom sloju zemljišta se javlja tokom ljetnih mjeseci, dok je višak evidentiran u hladnijem dijelu godine, uz povećano oticanje. Podaci Drugog nacionalnog izvještaja o klimatskim promjenama u Bosni i Hercegovini pokazuju povećanje prosječne godišnje temperature vazduha područja Foče 0,4-0,6 °C i porast godišnje količine padavina 0-20% za period 1981–2010. (u poređenju sa referentnim periodom 1960-1990). Stopa porasta zabilježena u posljednje dvije decenije zabrinjava zbog velike brzine kojom se odvijaju promjene temperaturnog i padavinskog režima. Cilj rada je karakterisanje trenda promjena klime područja Foče, utvrđivanje zastupljenosti tipova klimata u analiziranom periodu, te sveobuhvatnije sagledavanje klimatskih promjena i njihovog mogućeg uticaja na šumske ekosisteme.