ASPECTE CLINICE ŞI TERAPEUTICE ÎN MALFORMAŢIILE CARDIACE DUCTO-DEPENDENTE – PARTEA I - Alina-Costina Luca; Andreea-Simona Holoc; Mirabela Subotnicu; Constantin Iordache (Romanian Journal of Pediatrics, 2015)
Malformaţiile congenitale de cord cu circulaţie ducto-dependentă au o fi ziologie cardiovasculară complexă. După naştere, situaţia acestor copii este critică, iniţial sunt asimptomatici, apoi rezistenţa vasculară pulmonară scade, ducând la degradarea hemodinamică progresivă. Identifi carea cât mai precoce a acestor malformaţii şi iniţierea terapiei corespunzătoare permite menţinerea echilibrului cardiovascular.