ПРОБЛЕМИ І ПОТЕНЦІЙНІ МОЖЛИВОСТІ РЕАЛІЗУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ СТРАТЕГІЙ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Андрій Завербний; Юлія Макарова (Економіка та суспільство, 2021)
У сучасному висококонкурентному середовищі метою кожної організації є підвищення конкурентоспроможності та залучення нових клієнтів. Завдяки творчості окремих осіб, їх знанням, навичкам, досвіду та вмінням можна генерувати нові інноваційні ідеї, які допоможуть підприємствам досягти конкурентних переваг. Метою статті є представлення результатів аналізу інноваційних стратегій, які використовують провідні компанії світу для досягнення максимального рівня конкурентоспроможності у своїй галузі; аналіз інноваційних розробок, які можна використовувати вітчизняним підприємствам за умови нестабільності ситуації у зв’язку з COVID-19. Для українських підприємств це можливість досягти рівня компаній-гігантів, так як пандемія стала викликом для багатьох галузей та підприємств, а ті хто залишився на плаву та зміг адаптуватися, зможуть досягти у майбутньому максимального рівня конкурентних переваг. На основі Діаманту Конкурентоспроможності Портера було визначено основні напрямки для підвищення конкурентоспроможності та детально описано інновації на кожному етапі. Одним із висновків статті є те, що організації вважають важливим впроваджувати інновації та підтримувати інноваційну культуру.