Upravnosudska kontrola u poreznim stvarima - Nataša Zunić Kovačević (Zbornik Radova Pravnog Fakulteta u Splitu, 2016)
Polazeći od aktualnog uređenja upravnosudske kontrole u poreznim stvarima, u radu se, nakon kratkog prikaza normativnopravnog okvira kontrole u poreznim stvarima, daje prikaz određenih pokazatelja provedbe upravne i upravnosudske kontrole u poreznim stvarima. Iskustva primjene upravne kontrole u poreznim stvarima i analiza dostupnih pokazatelja recentne upravnosudske kontrole u poreznim stvarima povod su traženju novih rješenja učinkovitije zaštite prava poreznih obveznika, ali i ostvarenja zadaća poreznih tijela. Promjene poreznih sustava koje se događaju u okruženju imaju učinke i na hrvatski poreznopravni okvir pa se u radu razmatraju mogući pravci razvoja i ustrojavanja alternativnih oblika rješavanja sporova u području oporezivanja. Za prikaz mogućeg razvoja kontrolnih mehanizama u poreznom pravu odabrana je uspostava arbitražnog pravosudnog sustava u poreznim stvarima. Kontekst pojavljivanja alternativnih oblika rješavanja sporova u poreznim stvarima nameće pitanje jesu li promjene u provedbi kontrole u poreznim stvarima evolucijske naravi.