Шляхи зниження продовольчих втрат та харчових відходів - Седікова О. І.; Дьяченко В. Ю. (Ekonomìka Harčovoï Promislovostì, 2019)
У цьому дослідженні проаналізовано причини виникнення продовольчих втрат та харчових ві- дходів у харчовому ланцюгу: від первинного виробництва до споживання. Встановлено, що продово- льчі втрати та харчові відходи виникають на мікро-, мезо- та макрорівні. Причини мезо- та макрорівнів мають фізичний, технічний, поведінковий характер і породжуються соціально-економічними та інсти- туціональними явищами. Продовольчі втрати та харчові відходи на макрорівні виникають на протязі всього шляху харчового ланцюга. Визначено коло потенційних рішень та суб’єктів, які беруть участь у реалізації зниження цих втрат, від фермерів до споживачів. Доведено, що рішення на мезорівні по- винні базуватися на узгоджених та колективних зусиллях. Запропоновано шляхи зниження продово- льчих втрат та харчових відходів на означених рівнях.