EFECTUL EX TUNC AL HOTĂRÂRII CURȚII CONSTITUȚIONALE ÎN MATERIE PENALĂ - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2017)
În acest articol este abordată problema retroactivității hotărârii Curții Constituționale în domeniul penalului. Actuali-tatea este determinată de soluții neunitare propuse în doctrina și jurisprudența Curților Constituționale din țările europene. În acest sens s-a stabilit ca obiectiv identificarea unui model compatibil pentru Republica Moldova, utilizându-se, inclusiv, metoda comparativă. Este analizat efectul hotarârilor Curții Constituționale în raport cu legea penală, precum și efectul retroactiv al legii materiale și procesuale. O problemă distinctă abordată ține de respectarea principiului securității raporturilor juridice în cazul aplicării efectului retroactiv al hotărârii Curții Constituționale și revizuirea ca un mecanism procesual de reparare a dreptului constituțional afectat. Sunt propuse unele soluții pentru sistemul național de drept.