Norovirüs enfeksiyonlarının Çanakkale'de ELİSA ve RT-PCR ile saptanması - Arif Aksu; Alper Akçalı (Cukurova Medical Journal, 2016)
Amaç: Norovirüsler dünya genelinde her yaş grubunda önemli ishal etkenleridir. Türkiye'de norovirüs enfeksiyonları ile ilgili ülke genelinde geniş bir veri bulunmamaktadır. Bu çalışma Çanakkale'deki norovirüslerle ilgili ilk araştırma olup, tanıda ELISA ve real time RT-PCR testlerinin klinik kullanımlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Klinik olarak ishali olan 92 vakadan dışkı örnekleri toplanmış olup çalışmaya kadar -20C'de saklanmıştır. Norovirüs antijeni RidaScreen ELISA kiti, GI ve GII moleküler saptaması RealStar Norovirüs RT-PCR kiti ile yapılmıştır.Bulgular: Çalışmada 16 (%17,4) örnek norovirüs için pozitif bulunmuştur. ELISA ile 92 örnekten 10 tanesi pozitiftir. PCR çalışmasında 4 örnekte internal kontrol çalışmamış olup, 88 örnekten 15 adedinde RT-PCR'de pozitiflik saptanmıştır. Bunlardan biri GI ve ondördü GII tespit edilmiştir. PCR'ı referans test olarak aldığımızda ELISA'nın duyarlılığı %60, özgüllüğü %98 bulunmuştur.Sonuç: Çanakkale gibi bir ilde bile norovirüs infeksiyonları birer vaka olarak bile görülebilir. Norovirüs infeksiyonlarının tanısı için altyapı oluşturulmalıdır. ELISA düşük bir duyarlılığa sahip olmakla birlikte RT-PCR'a göre ucuz olup, PCR inhibitörlerinden etkilenmemektedir.