Van’da Siyasi Hayat 1945-1960 - Şerif Demir (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2021)
Doğunun serhat şehri Van, I. Dünya Savaşının zorluklarını aşamadan II. Dünya Savaşının yokluklarıyla karşı karşıya kaldı. Çok partili hayata geçişle birlikte siyasi partiler Van’da yerel teşkilatlarını kurdular. Van’da belirgin bir siyasi hareketlilik yaşanmaya başladı. Başta Cumhurbaşkanı Bayar olmak üzere pek çok devlet adamı Van’ı ziyaret ettiler. Milletvekilleri Van’ın pek çok temel sorununu meclis gündemine taşıdılar. Van’da dalgalı bir siyaset vardı. 1950 genel seçimlerini Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 1954 genel seçimlerini Demokrat Parti (DP), 1957 seçimlerini de CHP kazandı. Çok partili hayatla birlikte Van’ın çehresinde önemli bir gelişme ve değişim yaşandı. Ulaşımda demiryolları ve karayollarına önemli yatırımlar gerçekleştirildi. Böylece şehrin dış dünyayla bağlantısı güçlendi. Eğitim alanında pek çok yeni okul açıldı ve yeni sağlık kurumları inşa edildi. Şehre önemli altyapı yatırımları yapıldı. Ekonomik gelişimi için baraj ve fabrikaların yapılacak olması şehrin geleceğine yönelik önemli adımlar oldu. Fakat uzun yıllardır şehre yeterince yatırım yapılamamış olması bu şehrin, biriken sorunlarının kısa sürede çözmek mümkün olmadı. Fakat çok partili hayata geçiş Van’ın sosyal ve ekonomik gelişmesine önemli katkı sağladı.