Obstrüktif Uyku Apne Sendromu Olan Hastalarda Klinik ve Demografik Verilerinin Değerlendirilmesi - Ahmet Yıldırım; Aysel Kaya Tekeşin (Sakarya Tıp Dergisi, 2021)
ÖZET: Amaç: Çalışmanın amacı horlama şikayeti ile başvuran hastalarda obstrüktif uyku apne sendromu (OUAS) varlığının değerlendirilmesi ve OUAS’lı hastaların demografik verilerini ve eşlik eden kronik hastalık birlikteliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada Ocak 2017- Haziran 2018 tarihleri arasında, uykuda horlama ve apne şikayetleriyle İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi uyku laboratuvarına yönlendirilen hastalar incelendi. Hastaların anamnezleri alınarak horlama ve/veya apne şikayetlerinin yanı sıra kronik rahatsızlıklarının olup olmadığı sorgulanmış, alışkanlıkları ve demografik verileri kaydedilmiştir. Hastalarda OUAS varlığının tespiti için 1 gece süreyle polisomnografi testi yapılmış ve Apne Hipopne İndeksine (AHİ) göre hastalar gruplandırılmıştır. AHİ ≥ 5 olması OUAS olarak kabul edilmiş, AHİ 5.0-14.9 arası hafif, 15.0-29.9 arası orta, 30.0 ve üzeri ağır olarak gruplandırılmıştır. Hastaların ayrıca periyodik bacak hareket İndeksi (PBHİ) değerlendirilmiştir. Bulgular: Polisomnografi test sonuçlarına göre hastaların 100'ü basit horlama (%26), 103'ü (%26.7) hafif derecede OUAS, 84'ü (%21.8) orta derecede OUAS ve 98'i (%25.4) ağır derecede OUAS olarak değerlendirilmiştir. Yaş, Beden Kitle İndeksi (VKİ) ve hipertansiyon varlığı OUAS’lı grupta daha yüksek olarak saptanmıştır. Sonuç: OUAS hastalarında; erkek cinsiyetin hakim olduğu, bu hastaların daha yaşlı olduğu, hipertansiyonun eşlik ettiği ve vücut kitle indekslerinin (VKİ) daha yüksek olduğu bulunmuştur.