İskemi Reperfüzyon Hasarında Stres ve Hücre Ölümü - Mustafa Arslan; Ayşegül Küçük; Ümmü Gülşen Bozok (Hitit Medical Journal, 2022)
İskemi-reperfüzyon hasarı, miyokard enfarktüsü, iskemik inme, akut böbrek hasarı, periferik arter hastalığı, orak hücre anemisi dahil olmak üzere çok çeşitli patolojilerin morbidite ve mortalitesinde rol oynar. İskemide kan akımındaki azalmanın derecesine ve süresine bağlı olarak hücreler metabolik ihtiyaçlarını karşılayamaz. Hızlı reperfüzyon, oksijen açlığı çeken hücrelerin kurtarılması için gerekli olmasına rağmen, hücrede oluşan oksijen paradoksu hücreleri strese sürükler. Reperfüzyon ile birlikte ortaya çıkan stres yanıtı sınırlandırılamazsa hücre ölüm programları aktive olarak hücre ölür. Bu derlemenin amacı iskemi reperfüzyon hasarında rol oynayan hücresel stres mekanizmalarını ve ölüm programlarını tanımlamaktır.