Zachowane egzemplarze z bibliotek polskich Wazów - Irena Komasara (Z Badań nad Książką i Księgozbiorami Historycznymi, 2020)
Autorka na podstawie zachowanych do dziś egzemplarzy z księgozbiorów Wazów stawia tezę, że zarówno Zygmunta III jak i jego synów zaliczyć można do grona bibliofilów. Świadczy o tym dbałość o wysoki poziom estetyczny zamawianych opraw. Jako przykład służą egzemplarze z księgozbioru Zygmunta III w luksusowych oprawach z superekslibrisami oraz oprawy kryte srebrem, książki ze zbioru Władysława IV i Jana Kazimierza, które w dużej mierze przypominają te należące do ich ojca oraz pergaminowe, zdobione superekslibrisami druki Karola Ferdynanda. Autorka na podstawie śladów lektur pozostawionych na egzemplarzach stawia hipotezę o użytkowym, mimo luksusowego wyposażenia, charakterze książek ze zbiorów Wazów. Dołączono spis zachowanych do dziś egzemplarzy (154 poz.) z bibliotek polskich Wazów oraz podobizny superekslibrisów.