A Brexit előnyei – avagy miért van szükség költségvetési unióra? - Imre Forgács (Köz-gazdaság, 2020)
A Brexitnek utolsó figyelmeztetésként kell szolgálnia az Európai Unió számára. Amikor az EU a válságok történelmi viharait éli át (államadósságok, Görögország és egyes olasz bankok csődközeli helyzete, a migránsok áradata, a valutaövezeti országok egyenlőtlenségei), az uniós gazdasági kormányzás megerősítéséhez bátor lépésekre van szükség. Számos szakértő véli úgy, hogy a monetáris rendszer belső gyengeségeit föderális közpénzügyek nélkül nem lehet orvosolni. Andrew Duff, az EP volt tagja, az Európai Politikai Központ kutatója a szerzője a Frankfurti Jegyzőkönyvnek, ami az első szerződésmódosítási kísérlet egy költségvetési unió létrehozására.