Jam częścią tej siły, która przyszłości pragnąc, wiecznie w przeszłość zerka. Nostalgiczne źródła socjalizmu we wczesnych pracach Stanisława Brzozowskiego - Aleksandra Siemieniuk (Journal of Folklore and Popular Culture, 2021)
Aby zrozumieć żywotność pamięci o socjalizmie, niezbędne jest odniesienie się do początków funkcjonowania myśli socjalistycznej w Polsce. Niniejszy artykuł rekonstruuje mechanizmy rodzenia się socjalizmu we wczesnych pismach Stanisława Brzozowskiego. Analiza została przeprowadzona w kontekście nostalgii prospektywnej, doświadczenia nowoczesności i historii idei.