O kształt bioetyki chrześcijańskiej - Grzegorz Hołub (Seminare, 2002)
Artykuł dotyczy debaty nad kształtem bioetyki chrześcijańskiej. Punktem wyjścia jest naszkicowanie dwóch koncepcji bioetyki. Pierwszy przedstawił H. T. Engelhardt. Kolejnym jest projekt The National Catholic Bioetical Center z Bostonu. Obie propozycje zostały przeanalizowane z punktu widzenia zakładanej w każdej z nich racjonalności filozoficznej. Pozwala to uchwycić ich podstawowe cechy. Engelhardt proponuje hermeneutyczną koncepcję bioetyki, podczas gdy myśliciele bostońscy opowiadają się za bioetyką ontologiczną. Konfrontacja tych dwóch projektów pozwala wskazać ontologiczny jako bardziej właściwy. Pozwala lepiej interpretować ludzkie życie z całej perspektywy dobra i prawdy ludzkiej egzystencji. Bioetykę hermeneutyczną można jednak wykorzystać jako metodę interpretacyjną, która pomogłaby uchwycić te istotne wartości.