Uluslararası Örgütlerin Devlet-İçi Çatışmalara Başarısız Müdahalelerinin Nedenleri - Muhittin Ataman; Mehmet Öztürk (Akademik İncelemeler Dergisi, 2017)
Uluslararasıörgütlerin, dünyanın herhangi bir yerindeki devlet-içi çatışmaya çeşitligerekçelerle ya müdahil olmayı seçtikleri ya da müdahil olmadıklarıgörülmektedir. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası örgütlerinuluslararası barış ve güvenliği sağlama adına devlet-içi çatışmalarısonlandırması arzu edilen bir durumdur. Müdahale etmeleri durumunda nadir deolsa başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Bununla birlikte, devlet-içiçatışmaları sonlandırmak için harekete geçen uluslararası örgütlerin başarısızolduğu durumlar olabilmektedir. Uluslararası örgütlerin devlet-içi çatışmalaramüdahalesinin başarısız olmasının bazı önemli nedenleri bulunmaktadır. Hangidurumlarda başarısız olduğuna dair literatürde farklı bakış açıları mevcuttur.Bu makalenin amacı da uluslararası örgütlerin devlet-içi çatışmalaramüdahalelerinde başarısız olma nedenlerini sınıflandırmak ve analiz etmektir.