Створення та діяльність Електротехнічної школи у таборі інтернованих Військ УНР (Каліш, Польща, 1921-1922 рр.) - Ihor Sribniak (Емінак, 2018)
У статті йдеться про процес створення й особливості діяльності трьохмісячних технічних курсів з підготовки телеграфних механіків, автомеханіків та електромонтерів у таборі Каліш. Ініціатором їх заснування виступив інспектор технічних військ УНР полковник О. Козьма, який розробив тимчасове положення про їх діяльність та уклав план занять, і саме завдяки його наполегливим зусиллям стало можливим розпочати роботу згадуваних курсів з 1 вересня 1921 р. Діяльну допомогу курсам надавав таборовий осередок американської благодійної організації YМCА, який забезпечив викладачів та учнів різним навчальним приладдям. Слухачам курсів викладались лекції з фізики, хімії, основ механіки й електротехніки; на практичних заняттях ними вивчались основні види зв’язку. У грудні 1921 р. завдяки збільшенню навчального навантаження стало можливим реорганізувати технічні курси у Військову електротехнічну школу, випускні іспити в якій успішно склали лише 10 осіб. Крім того, ще близько 80 таборян отримали у ній початкові технічні знання, збільшивши у такий спосіб свої потенційні можливості у справі свого майбутнього працевлаштування в Польщі.