Koniec kariery zawodowej – w kierunku systemu portfolio - Ryszard Gerlach (Szkoła - Zawód - Praca, 2020)
W prezentowanym artykule omówione zostało zagadnienie kariery zawodowej. Przedstawiono wybrane, różne interpretacje tego terminu oraz zaakcentowano organizacyjny i jednostkowy punkt widzenia w podejściu do kariery zawodowej. Zwrócono także uwagę na zróżnicowane podejście do kariery zawodowej w różnych grupach pokoleniowych. Podjęto dyskusję nad odpowiedzią na pytanie, czy możemy mówić o końcu kariery i pójścia w kierunku systemu portfolio, czy tylko o zmianie podejścia do niej oraz czy zamiast terminu kariera nie będzie bardziej zasadne stosowanie takich pojęć, jak droga zawodowa lub biografia zawodowa.