Mediastinal Paratiroid Adenomlarının Tedavisinde SPECT/BT Rehberliğinde Uygulanan Minimal İnvazif Girişimler - Oya YILDIZ; Alper FINDIKÇIOĞLU; Dalokay KILIÇ; Neşe TORUN (Düzce Tıp Fakültesi Dergisi, 2020)
Ektopik paratiroid dokusunun yerini saptamak ve çıkarmak %20’nin üzerinde başarısızlıkla sonuçlanabilmektedir. Tc-99m sestamibi ile yapılan tek foton emisyon bilgisayarlı tomografi/bilgisayarlı tomografi (single photon emission computed tomography/computed tomography, SPECT/CT) görüntülemesinde saptanan ve minimal invaziv cerrahi yöntemler ile tedavi edilen yedi olgu sunulmuştur. Total/subtotal paratiroidektomi operasyonu sonrası yüksek parathormon (PTH) seviyesi nedeni ile SPECT/CT uygulanan ve mediastende ektopik paratiroid saptanan olgular dahil edilmiştir. Cerrahinin başarısı preoperatif ve postoperatif PTH düzeyleri ile değerlendirildi. Beş olguya video yardımlı toraks cerrahisi (video-assisted thoracic surgery, VATS), diğer ikisine video yardımlı mediastinoskopi (video-assisted mediastinoskopi, VAM) uygulandı. Ortalama yaş 52,4±19,0 idi. Altı olgu kadın, bir olgu erkek idi. 1,5 ile 6 cm arasında değişen mediastinal adenomlar tek denemeden sonra basit girişimler ile başarılı bir şekilde tedavi edildi. Mediastinal ektopik paratiroid adenomu ameliyat öncesi tam olarak lokalize edilebilirse minimal invaziv cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir.