Akut Apandisitte Nötrofil Lenfosit Oranının Tanısal Değeri - Ahmet Goktug Ertem; Muhammet Yener Akpınar; Ozan Baris Namdaroglu; Yusuf Sevim (Sakarya Tıp Dergisi, 2014)
Amaç: Çalışmamızın amacı akut apandisitte nötrofil lenfosit oranının (NLR) tanısal dağerini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntemler: Apendektomi uygulanan 310 hasta çalışmamıza dahil edildi.Hastaların yaşları, cinsiyetleri, preoperatif beyaz küre, nötrofil yüzdesi, lenfosit yüzdesi ve NLR'leri, çekilmiş olan ultrasonografi (USG) ve patoloji sonuçları retrospektif olarak elde edildi. İstatistik analizde student t test, ki-kare testi ve olasılık oranları kullanıldı.Bulgular: Çalışmamıza appendektomi ameliyatı yapılan 310 hasta dahil edildi. Çalışmaya dahil olan hastaların 176'sı (%56,8) erkek idi ve erkek kadın oranı 1,3: 1 olarak tespit edildi. Hastaların ortalama yaşı 24,5±12,2 yıl olarak bulundu. Patoloji sonuçları incelendiğinde 54 hastanın inflamasyon bulgusu olmayan appendiks vermiformis, 14 hastanın (%5,5) perfore, 5 hastanın(%2,0) gangranöz akut appendisit, 1'er hastanın karsinoid ve müsinöz kistadenom olarak rapor edildiğini görüldü. Akut appendisit çıkan hastalarda NLR ortalama değeri 7,0±5,6 idi. NLR'nin yüksek olması patolojik olarak akut appendisit arasında istatistiksel anlamlı ilişki olduğu görüldü (p