YALNIZLIK DÜZEYİNİN YORDANMASINDA ANNE BABA TUTUMLARI VE OKUL TÜKENMİŞLİĞİNİN ROLÜ - M. Yüksel Erdoğdu; Gufran Gündoğmuş (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2020)
Bu araştırma; anne baba tutumları ile okul tükenmişliğinin öğrencilerin yalnızlık düzeyini ne düzeyde yordadığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırmanın evreni, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde eğitimlerine devam eden ortaokul öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Küçükçekmece’de çeşitli ortaokullarda okuyan ilköğretim II. Kademe öğrencilerinden random örnekleme yöntemi ile seçilen 328 öğrenci oluşmaktadır(oluşturmaktadır şeklinde yazılmalı). Verilerin toplanmasında UCLA Yalnızlık Ölçeği, Anne Baba Tutum Ölçeği, İlköğretim II. Kademe Öğrencileri İçin Okul Tükenmişliği Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu’ndan faydalanılmıştır. Verilerin analizinde Çoklu Regresyon Analizi yöntemi kullanılmıştır. Okul tükenmişlik alt ölçeklerinden yalnızlığı en yüksek düzeyde yordayan, okulda tükenmişlik ve okula ilgi kaybı alt ölçek puanlarıdır. Okul etkinliklerinden ve aileden kaynaklı tükenmişlik puanları ile öğrencilerin yalnızlık düzeyleri arasında bir ilişki bulunmamıştır. Anne baba tutumlarından yalnızlığı en yüksek düzeyde yordayan otoriter anne-baba tutum alt ölçek puanlarıdır. Koruyucu ve demokratik anne baba tutumları ile öğrencilerin yalnızlık düzeyleri arasında bir ilişki bulunmamıştır. Sosyal bir varlık olan insanın yalnızlık düzeylerini etkileyen değişkenlerin ortaya konulması ve gerekli önlemlerin alınması önemli görülmektedir.