Tanzimat'tan Erken Cumhuriyet Dönemine Türk Sosyopolitik Yaşamında Öne Çıkan Kadınlar - Mehtap Hamzaoğlu (Lectio Socialis, 2018)
Batı dünyasında ortaya çıkan feminist hareketlerle birlikte, kadının toplumsal, siyasal ve ekonomik süreçlerdeki yeri sorgulanır hale gelmiştir. Buna paralel olarak Tanzimat döneminden başlayarak Cumhuriyet’e uzanan süreçte, Türk toplumsal hayatında da kadının ‘’ kamusal alan’’a dahil olabilme çabaları görülmüştür.  Bu makalede, Osmanlı-Türk modernleşmesinde ortaya çıkan kadın hareketleri ve öncü kadınların çalışmaları incelenerek, Osmanlı-Türk modernleşmesinde kadının toplumsal, siyasal ve ekonomik kazanımlarının modernleşme sürecinin doğal sonucu olarak mı yoksa kadın hareketleri ve öne çıkan kadınların çabaları sonucu mu elde edildiği;  Türk toplumunun modernleşme çabalarında ve Türkiye’ de kadın kimliğinin oluşmasında bu hareketlerin ne derece etkili olabildiği tartışılmıştır.