Klinik olarak sementoblastoma’yı taklit eden kondensing osteitis vaka raporu - Beste İnceoğlu; Ekincioğlu Zehra Fırtına; Ahmed Kanaan Nader; Bengi Öztaş; Öncül Ayşegül M. Tüzüner (European Annals of Dental Sciences, 2011)
Kondensing osteitis maksillomandibuler kemiklerde patolojik bir büyümedir. Hafif klinik belirtiler ile karakterizedir. Kemik kalınlaşması bozulmuş kemiğin yeniden düzenlenmesini yansıtırve buda diş pulpasının hafif enfeksiyonuna yanıtıdır. Geçmişte benign sementoblastoma, Dünya Sağlık Örgütü odontojenik tümörlerin sınıflamasına göre sementoma neoplazilerinden biri olarak tanımlanmıştır. Son zamanlarda benign sementoblastoma mezenşim ve / veya odontojenik ektomezenşim içeren odontojenik epitelli veya epitelsiz odontojenik tümörlere dahil edilmiştir. Benign sementoblastomanın karakteristik radyolojik ve mikroskobik özellikleri vardır ve diş köklerine kaynamış görünür. Hiç semptom göstermeyebilir, eğer semptom ortaya çıkarsa, ağrı ve şişlik sıkrastlanan bulgulardır. Kesin tanı genellikle histopatolojik olarak yapılır, ancak radyografik inceleme ile klinik tanı nispeten daha kolaydır. Tümör sınırsız büyüme potansiyeline sahiptir. En sıksürmüş bir daimi diş ile ilişkilidir, çoğunlukla 1. molar diş ile ilişkili olma eğilimindedir. Nadiren gömülü veya kısmen gömülü bir diş ile ilişkili olduğu bildirilmiştir.Bu rapor 25 yaşında erkek hastada klinik ve radyografik olarak benign sementoblastoma’yıtaklit eden fakat, histopatolojik tanısı kondensing osteitis’le uyumlu bir vaka sunumudur. Lezyon sol alt çene 1. molar diş köküne yapışık radyoopak bir kitle olarak görülmektedir