Криптовалюта як продукт розвитку сучасного інформаційно-економічного середовища - Yurii Sapachuk (Наукові записки НаУКМА: Економічні науки, 2019)
Проведено комплексний аналіз нового явища сучасного інформаційно-економічного середовища – криптовалюти. Цей новітній феномен сучасної цифрової економіки проаналізовано з погляду діалектики розвитку фінансів у контексті основної політекономічної дихотомії між продуктивними силами та виробничими відносинами. У більш вузькому контексті криптовалюту досліджено з огляду на співвідношення реального та фіктивного капіталу, що спостерігалося ще в пізній період класичної політичної економії. Зокрема, зроблено висновок, що криптовалюта не є ані повноцінними грошима, ані фінансовим інструментом. Криптовалюту об’єктивно не можна вважати ані фіатними, ані товарними грошима. Через низку властивостей та характеристик криптовалюту можна віднести до категорії фідуціарних грошей, існування та функціонування котрих забезпечується суспільною довірою. Також через свої ендогенні властивості криптовалюта є інструментом перерозподілу суспільного багатства або інструментом первісного нагромадження капіталу. За аналогією з деривативами квазігроші – це друга похідна від класичних фінансових інструментів. У площині економічної історії зроблено висновок про те, що завершився період конкурентного нерегульованого «дикого капіталізму» криптовалют та розпочався період «монополістичного капіталізму».