УДОСКОНАЛЕНИЙ МОДУЛЬ КРИПТОГРАФІЧНОГО ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ В СУЧАСНИХ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМАХ ТА МЕРЕЖАХ - Sergiy Gnatyuk; Tetiana Smirnova; Rat Berdibayev; Yuliia Burmak; Dinara Ospanova (Кібербезпека: освіта, наука, техніка, 2021)
Сучасні методи й засоби шифрування даних гарантують надійний захист (зокрема, конфіденційність та цілісність даних), проте розвиток методів криптоаналізу спонукає до розробки й впровадження нових, більш ефективних, криптоалгоритмів. Крім того, на формування нових вимог до методів і засобів криптографії впливає розвиток сучасних інформаційно-комунікаційних технологій (LTE/5G/6G). З огляду на це, у роботі було проаналізовано відомі програмні модулі криптографічного захисту даних, які сьогодні використовуються в месенджерах і інших застосунках. Цей аналіз дозволив виявити переваги, недоліки і шляхи удосконалення (зокрема, за рахунок використання сучасних процедур безпеки) модулів криптографічного захисту даних. Обрано прототип та удосконалено модуль криптографічного захисту інформації, який за рахунок фіксування інформації про ідентифікатор користувача, ідентифікатор сесії, час відправлення, довжину повідомлення та його порядковий номер, а також використання нової процедури формування сеансового ключа для шифрування, дозволяє забезпечити конфіденційність і цілісність даних в інформаційно-комунікаційних системах та мережах. Для ефективного використання удосконаленого методу важливим є вибір стійких методів шифрування та гешування, а також синхронізація секретного ключа. У якості зазначених процедур можуть використовуватись відомі криптографічні методи і засоби, стійкі до лінійного, диференціального, алгебраїчного, квантового та інших відомих видів криптоаналізу. У подальших роботах планується зосередити увагу на практичних дослідженнях удосконаленого модуля криптографічного захисту інформації з використанням різних методів шифрування і гешування, зокрема тих, що були запропоновані авторами у своїх попередніх дослідженнях.