RIZIK UNOVČENJA OBJEKTA LEASINGA U UGOVORU O OPERATIVNOM LEASINGU MOTORNOG VOZILA - Ivan Tot (Zbornik Pravnog Fakulteta Sveučilišta u Rijeci, 2017)
Rad se bavi istraživanjem ugovora o operativnom leasingu motornog vozila u hrvatskoj poslovnoj praksi. Analiziraju se odredbe općih uvjeta poslovanja za ugovore o operativnom leasingu hrvatskih leasing društava, posebno one koje se odnose na prava i obveze ugovornih strana poslije prestanka ugovora o operativnom leasingu i vraćanja motornog vozila davatelju leasinga. Utvrđuje se postojanje tri modela ugovora o operativnom leasingu motornog vozila u hrvatskoj poslovnoj praksi koji se razlikuju međusobno prema kriteriju prijenosa i raspodjele rizika unovčenja motornog vozila. Ti ugovorni modeli uspoređuju se s dva najčešća ugovorna modela ugovora o leasingu motornog vozila iz austrijske i njemačke poslovne prakse: ugovorom s obračunom kilometraže i ugovorom s obračunom ostatka vrijednosti. Na temelju rezultata te usporedbe, ispituje se primjenjivost pojedinih pravnih rješenja, razvijenih u austrijskoj i njemačkoj sudskoj praksi i pravnoj književnosti u vezi s ugovorom s obračunom kilometraže i ugovorom s obračunom ostatka vrijednosti, na ugovor o operativnom leasingu motornog vozila u okvirima hrvatskog prava.