Kadın İşgörenlerin Karşılaştığı Sorunların İş Bırakma Eğilimlerine Etkisi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma- The Effects of The Problems Faced By Female Workers On Its’ Intention To Quit: A Research On Hotels - Elbeyi Pelit; Evren Güçer; Şerif Ahmet Demirdağ (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2016)
Dünya nüfusunda oldukça önemli bir paya sahip olan kadının, çalışma yaşamındaki önemi de büyüktür. Üstelik çalışma yaşamında yer alan kadınların, gerek ev işleri ve gerek annelik rollerinden dolayı sorumlulukları daha fazla olabilmektedir. Buna ilaveten çalışan kadınlar, zorlu çalışma koşullarının yanı sıra sahip olduğu bir takım özellikler sebebiyle bazı sorunlarla da sıklıkla karşılaşabilmektedirler. Bu çerçevede bu çalışmanın amacı kadınların karşılaştığı sorunların analiz edilmesi ve karşılaştıkları bu sorunların iş bırakma eğilimlerine olan etkisinin belirlenmesidir. Konuyla ilgili olarak verilerin toplanmasında anket tekniğinden yararlanılmıştır. Söz konusu ölçek, Türkiye’nin değişik illerindeki (Afyonkarahisar, Ankara, Çankırı, Gaziantep, Muğla, Kırşehir ve Uşak) otel işletmelerinde çalışan toplamda 437 kadın çalışan üzerinde uygulanmıştır. Elde edilen bulgulara göre, kadın çalışanların iş bırakmaya yönelmesindeki başlıca sorunların; “ücret”, “ek ödemeler”, “daha iyi şartlarda iş bulabilme düşüncesi”, “cinsiyet ayrımcılıkları”, “çalışma şartlarının ağır ve saatlerinin uzun olması” gibi sorunlar olduğu tespit edilmiştir. Buna ilave olarak, kadın çalışanların karşılaştığı sorunlar ile iş bırakma eğilimleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.