Virtuálne ohrozenia generácie Z – vybrané problémy - Miriam Niklová (Paidagogos, 2023)
Autorka v predkladanej vedeckej štúdií prezentuje vybrané výsledky empirického výskumu, ktorého cieľom bolo zistiť a analyzovať vybrané virtuálne ohrozenia generácie Z v kontexte výskytu kyberšikanovania, z aspektu závislostného správania na internete, ako aj z aspektu výskytu nomofóbie. Výskum bol realizovaný v rokoch 2021 a 2022 prostredníctvom dotazníka pozostávajúceho z nasledovných škál: Internet Addiction Test (IAT) (1996), kyberšikanovanie (2007), nomofóbia (2015). Výskumný súbor tvorilo 383 respondentov – vysokoškolských študentov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, AM veku respondentov bol 30,93. Z výsledkov výskumu vyplýva, že so stúpajúcim vekom respondentov klesá výskyt závislostného správania na internete, rovnako aj výskyt kyberšikanovania. Vo výskumnom súbore sme identifikovali 57 kyberagresorov. Štatistický významný rozdiel sme zaznamenali u kyberagresorov z hľadiska pohlavia (p 0,001) v prospechov mužov. Vo výskumnom súbore sme identifikovali 155 bežných užívateľov internetu, 184 excesívnych užívateľov internetu a 44 respondentov, čo činí 48,2% vykazuje závislostné správanie na internete. Vo vzťahu pohlavia skúmaných respondentov a výskytom závislostného správania sme nezaznamenali štatisticky významný rozdiel. Z hľadiska veku a výskytu nomofóbie sme zaznamenali štatisticky významný rozdiel na hladine p 0,027 vo vekovej skupine 20 a 21 ročných respondentoch, pričom s vyšším vekom klesá výskyt nomofóbie.