Efekti na amifostin vo prevencija na nefrotoksicnost inducirana so cisplatin kaj staorci - Dimce Zafirov; Jasmina Trojacanec; Maja Slaninka Miceska; Krume Jakovski; Dragica Zendelovska; Valentina Kolovska; Petar Milosevski; Stojmir Petrov (Makedonsko Farmacevtski Bilten, 2005)
Amifostin e relativno nov organski citoprotektiven lek, koj vsusnost pretstavuva prolek, namenet za namaluvanje na kumulativnata renalna toksicnost inducirana od povtoruvana administracija na cisplatin. Mehanizmot na nefroprotektivnoto dejstvo na amifostin ne e kompletno razjasnet, no se smeta deka lekot poseduva direktno citoprotektivno dejstvo na bubreznite tubuli. Osnovnata cel na ovaa studija bese da se utvrdi efektot na amifostin vo prevencijata na nefrotoksicnost eksperimentalno inducirana so dolgotrajna administracija na cisplatin vo doza od 2 mg/kg/t.t./nedela vo tek na 8 nedeli. Dobienite rezultati od ovaa studija pokazuvaat deka amifostin, iako ne kompletno, vo golema mera ja reducira nefrotoksicnosta inducirana so dolgotrajna administracija na cisplatin.