Acil Uzaktan Eğitim Sürecinde Sınıf Öğretmenlerinin Algıları Üzerine Bir İnceleme - Sena Demiröz; Funda Dağ (Yaşadıkça Eğitim, 2024)
Acil uzaktan eğitim döneminde öğretmenler var olan dijital yeterliklerini kullanarak sürece adapte olmaya çalışmış ve kendi hayat boyu öğrenme yeterlikleri ile ilişkili olarak kendilerini geliştirmişlerdir. Bu araştırmada, sınıf öğretmenlerinin acil uzaktan eğitime dair algılarının, dijital öğretmen yeterlikleri ve hayat boyu öğrenme yeterlik algıları ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Acil uzaktan eğitim sürecini deneyimlemiş 318 gönüllü sınıf öğretmeninin katıldığı araştırma nicel araştırma yöntemlerinden korelasyonel araştırma deseninde yapılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin acil uzaktan eğitim algıları “orta”, dijital öğretmen yeterlik algıları “yüksek”, yaşam boyu öğrenme yeterlik algıları “yüksek” düzeyde bulunmuştur. Öğretmenlerin acil uzaktan eğitim algıları ile dijital öğretmen yeterlik algıları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve düşük düzeyde negatif yönlü bir ilişki bulunurken; acil uzaktan eğitim algıları ile yaşam boyu öğrenme yeterlik algıları arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Dijital öğretmen ve yaşam boyu öğrenme yeterlik algılarının acil uzaktan eğitim algılarını %7 düzeyinde yordadığı sonucuna varılmıştır.