Інструментарій економічного аналізу електронних грошей та операцій з ними в банках - О. В. Мельниченко (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики, 2014)
У статті розглянуто новий інструментарій економічного аналізу електронних грошей в банках; автором розроблено методику аналізу для банків, що здійснюють випуск електронних грошей, та тих, що приймають електронні гроші, емітовані іншими банками, для подальшого перерахування отримувачів коштів від платників. У роботі також представлено удосконалений автором механізм визначення ліквідності банків, що полягає у тому, що при розрахунку показників ліквідності банків слід враховувати у складі високоліквідних активів електронні гроші, емітовані іншими банками. Таке удосконалення дозволяє більш правильно підходити аналітичним службам банку та регулюючим органам до обрахунку показників ліквідності, оскільки електронні гроші відносяться до грошових коштів у електронній формі.