Korpusne oznake za opis konteksta govornih dogodkov v slovenskih govornih korpusih - Andreja Bizjak (Slovenščina 2.0: Empirične, aplikativne in interdisciplinarne raziskave, 2024)
Zaradi časovno in finančno zahtevne priprave govornega korpusa je ob zasnovi potreben temeljit razmislek o njegovi sestavi in kategorizaciji beleženih metapodatkov. Raznoliki govorni dogodki, vključeni v nacionalni referenčni korpus, naj bi v čim večji meri odražali raznolikost sodobnega govorjenega jezika. Zanimalo nas bo, na kakšen način kategorizirati oznake za opis konteksta govornih dogodkov, da bi to reprezentativnost dosegli, ne da bi se popolnoma odrekli medsebojni primerljivosti podatkov. Premišljena zasnova nam omogoča, da je ob kasnejših korpusnih nadgradnjah potrebnih čim manj časovno zamudnih prilagoditev oznak. Izvedli bomo primerjalno analizo domačih in tujih govornih korpusov, s katero bomo kritično ovrednotili štiri temeljne kategorije oznak za opis konteksta govorne situacije. Pregledali bomo zasnovo tujih referenčnih govornih korpusov FOLK, BNC2014, ORAL2013, Nizozemskega govornega korpusa in C-ORAL-ROM ter jih primerjali z aktualnim referenčnim korpusom govorjene slovenščine Gos 2.1. Problematizirali bomo izbrane oznake in izpostavili težavnejša mesta, ki bi zahtevala dodatne premisleke in potencialno prekategorizacijo v prihodnje.