ЧИННИКИ ВПЛИВУ НА ДЕПОЗИТНУ ПОЛІТИКУ БАНКІВ УКРАЇНИ - Наталя Матвійчук; Наталія Жигар; Андрій Петриняк (Економіка та суспільство, 2024)
У статті виокремлено та проаналізовано основні зовнішні та внутрішні чинники, що впливають на формування депозитної політики українських банків. Зовнішні чинники не підлягають регулюванню банком. Внутрішні чинники виникають всередині банку і підлягають коригуванню. Зовнішні чинники впливу: політична ситуація в країні, стан економіки та соціального середовища, соціальні настрої населення, стан фінансового ринку, доходи населення, регуляторна політика Мінфіну та НБУ, особливості системи гарантування вкладів, податкова політика щодо депозитів, рівень довіри до банків та стан фінансової грамотності населення. Основними внутрішніми чинниками впливу є: рівень менеджменту банку, різноманітність банківських послуг та прогресивність банківських технологій, прибутковість та ліквідність банку, рівень стабільності депозитів, цінова політика в сфері залучення коштів, ефективність розміщення залучених коштів.