Activisme contra l’estigma: Exploració d’activitats de sensibilització al context sanitari - Francisco José Eiroa-Orosa; Maria Rovira Gimó (Quaderns de Psicología, 2024)
L’estigma que pateixen les persones amb diagnòstics de salut mental és quelcom freqüent dins l’àmbit sanitari. Entitats i campanyes de lluita contra l’estigma han centrat els seus esforços en la disminució de la discriminació en aquest àmbit. La figura de l’activista és fonamental per tal de que les pròpies persones que han experimentat aquest estigma siguin protagonistes d’aquest canvi. El nostre objectiu en aquest estudi ha estat aprofundir en l’experiència que les i els activistes contra l’estigma en salut mental tenen en participar en accions de sensibilització al context sanitari. Hem realitzat una anàlisi temàtica d’entrevistes semiestructurades a cinc activistes. S’han identificat dos blocs temàtics: Estigma i Activisme. El bloc d’Estigma consta dels temes Prejudicis, Conductes discriminatòries i Autoestigma, mentre que el bloc d’Activisme està compost pels temes Efectes positius, Estratègies i Impacte. El present estudi ens ha permès conèixer en profunditat les experiències subjectives d’estigma dins l’àmbit sanitari a través de l’experiència de les persones participants en campanyes per combatre’l i entendre per què l’activisme pot ser una estratègia beneficiosa per sensibilitzar els professionals i per al benestar i apoderament dels propis activistes.