СТРУКТУРА, ДИНАМІКА ТА СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЗОВНІШНЬОЇ ДЕРЖАВНОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ УКРАЇНИ - Tatiana Batrakova; Anastasiіa Denysenko (Економіка та суспільство, 2021)
У статті проаналізовано показники державного та гарантованого державою боргу України за 2013–2020 рр., визначено основні тенденції та причини виникнення. Стаття присвячена оцінці тиску державного зовнішнього боргу на економіку України. Визначено тенденції частки зовнішнього боргу у валовому внутрішньому продукті, проаналізовано структуру зовнішнього державного боргу України протягом 2016–2020 років за типами кредиторів та позичальників, за видами валют погашення, за строком погашення. Описано основні тенденції боргової безпеки України, зокрема: відношення платежів щодо обслуговування боргу до доходів та ВВП, відношення обсягу боргу до експорту, відношення боргу до доходів бюджету, відношення боргу до ВВП, відношення короткострокового боргу до його загального обсягу. Проведений аналіз свідчить про наявність як позитивних, так і негативних тенденцій в управлінні державним боргом.