Op zoek naar rust in de ziel Rahat el baal - WM de Vries; CHM Smits (Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie, 2024)
Het aantal Marokkaanse ouderen in Nederland groeit de komende jaren sterk. Hoewel hun geestelijke gezondheid te wensen over laat, weet de GGZ hen nog slecht te bereiken. Het hier gerapporteerde onderzoek is gericht op de beleving van en omgang met problemen met de geestelijke gezondheid van Marokkaanse ouderen, de oplossingen die zij hiervoor zoeken en de rol die ze daarbij zien voor de GGZ. Voor het onderzoek werden semi-gestructureerde interviews afgenomen bij 22 Marokkaanse ouderen van 55-75 jaar, 11 mannen en 11 vrouwen. De analyse van de uitgeschreven en vertaalde interviews en observatieformulieren laat zien dat deze ouderen hun gezondheid als slecht ervaren. Psychische problemen worden vaak ontkend. Problemen zoals spanningen, stress en somberheid worden niet als psychisch ervaren, maar als onderdeel van het leven. Ze hangen samen met het ouder worden, het leven ’in den vreemde’, lichamelijke, sociale en financie¨le problemen. Mensen dienen deze problemen, als een beproeving van God, zelf op te lossen door te zorgen voor rust in de ziel. Ernstige psychische problemen zijn omgeven met taboe en schaamte. Deze problemen treffen alleen hen die de religieuze voorschriften verwaarlozen. De ouderen doen bij problemen met de geestelijke gezondheid nauwelijks een beroep op de hulpverlening, omdat in dat geval duidelijk zou worden dat de problemen niet in eigen kring kunnen worden opgelost. Er is grote onbekendheid over de hulp die de GGZ kan bieden. De GGZ dient rekening te houden met de beleving van problemen met de geestelijke gezondheid van Marokkaanse ouderen en een psycho-educatief aanbod verder te ontwikkelen. Op deze manier zal het bereik van de geestelijke gezondheidszorg voor deze ouderen verbeteren.