Inflamația în patologia coronariană - Ana Plugaru; Mihaela Ivanov (Buletinul Academiei de Ştiinţe a Moldovei: Ştiinţe Medicale, 2019)
Inflamația, ca proces fiziologic, este cunoscută de mai mult timp, însă tangența cu patologia coronariană s-a făcut relativ recent. Deşi există mai multe teorii care ar explica legătura între ateroscleroză şi procesul inflamator, nu s-a stabilit un singur fir narativ care ar include toţi participanții cascadei inflamatorii şi ar aduce claritate. Astfel ne-am propus să studiem trialurile efectuate, materialele existente şi teoriile contestate, până în ziua de astăzi şi să conturăm şi să descriem un concept comun despre procesul inflamator în ateroscleroză, mai cu seamă în sindromul coronarian, explicând rolul fiecărui membru participant în acţiune