ЗАСТОСУВАННЯ РОЗТЯГНУТИХ КОМБІНОВАНИХ ПЕРФОРАНТНИХ ПОТИЛИЧНО-ШИЙНИХ КЛАПТІВ ПРИ РЕКОНСТРУКЦІЇ ПІСЛЯОПІКОВОЇ КОНТРАКТУРИ ШИЇ - О. А. Zhernov; А. О. Zhernov; Моkhammed Кіtri; S. V. Staskevych (Клінічна хірургія, 2017)
Досліджені можливості формування розтягнутого потилично-шийного клаптя на основі септокутанних пронизних судин потиличної артерії та поперечної артерії шиї. В єдине судинне русло об’єднували ключові пронизні артерії з пронизними гілками поперечної артерії шиї та надлопаткової артерії (задній потиличний клапоть) або пронизними гілками грудо-надплечової та міжребровими пронизними гілками внутрішньої грудної артерії (передній потиличний клапоть). Такий клапоть є одним з варіантів при реконструкції шиї після опіків за умови дефіциту пластичного матеріалу.