Kim są i dokąd zmierzają? Wzór komunikacji kulturowej Romów - Ľudmila Krajčíriková (Edukacja Elementarna w Teorii i Praktyce, 2017)
Edukacja i wychowanie uczniów romskich ma swoje specyficzne cechy. Problem uczniów romskich z uczęszczaniem na lekcje zaczyna się od rodziców. Jeżeli chcemy rozwiązywać problemy edukacyjne Romów, powinniśmy przede wszystkim zmienić myślenie oraz umotywować rodziców, którzy nie widzą sensu w edukacji.