REACȚIA HIBRIZILOR DE FLOAREA-SOARELUI HELIANHUS ANNUUS L. LA CONDIȚIILE CLIMATERICE DIN DIFERITE ZONE ALE REPUBLICII MOLDOVA - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii, 2022)
În contextul aridizării climei în Europa de Sud-Est, floarea-soarelui prezintă potențial de adaptare la condițiile climaterice în schimbare. Obiectivul acestui studiu rezidă în evaluarea interacțiunii dintre genotip și condițiile de mediu (în special de cantitatea de precipitații), prin prisma productivității hibrizilor de floarea-soarelui. Au fost evaluate recoltele de semințe la 21 de hibrizi de floarea-soarelui pe parcursul a 6 ani (2015-2020) în 5 locații din diferite regiuni ale Republicii Moldova. Rezultatele indică corelații pozitive ale recoltei de semințe nu doar cu cantitatea de precipitații din perioada de vegetație (aprilie-septembrie), dar și cu cantitatea de precipitații din sezonul rece precedent sezonului de cultivare (octombrie-martie). Pentru evaluarea surselor de variabilitate s-a recurs la analiza dispersională ANOVA. În rezultat s-a demonstrat că condițiile agrometeorologice din diferiți ani și diferite locații sunt principalele surse de variație a recoltei de floarea-soarelui, prevalând evident asupra caracteristicilor genetice ale hibrizilor. Cuvinte-cheie: floarea-soarelui, precipitații, condiții de mediu, recoltă, variabilitate.