Tara ve Farklı Borlu Bileşikler ile Emprenye Edilen Sarıçam (Pinus sylvestris L.) Odununun Vida Tutma Direncinin Belirlenmesi - Elif ALKAN; Selim ŞEN; M. Said FİDAN; Ş. Şadiye YAŞAR (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2018)
Ahşap malzemeler çevreden gelecek zararları (biyotik, abiyotik zararlılar, yangın vb.) önlemek ve ahşabın kullanım ömrünü uzatmak için emprenye edilmektedir. Bu nedenle; bu çalışmada tara, boraks ve borik asit ile emprenye edilmiş ağaç malzemenin vida tutma direnci özelliklerini belirlemek amacı ile hazırlanmıştır. Sarıçam (Pinus sylvestris L.) odunu ülkemizde büyük bir potansiyele sahip olan borlu bileşiklerden boraks, borik asit ve boraks+borik asit ile doğal emprenye maddelerinden tara ile birlikte kullanılarak hazırlanan deney örnekleri üç farklı (% 1, % 3, % 5) çözelti konsantrasyonu ile ASTM 1413-76 standartına göre emprenye edilmiştir. Emprenye edildikten sonra vida tutma direnci değerleri kontrol örnekleri ile kıyaslanarak belirlenmiştir. Deney sonuçlarına göre; % 1 konsantrasyondaki tara ile emprenye edilen örneklerin vida tutma direncinin daha yüksek çıktığı tespit edilmiştir. Borlu bileşiklerde ise, borik asit+boraks karışımının daha yüksek değerlerde olduğu saptanmıştır. Bu durumda, dış çephe kaplaması veya yayla kent evi gibi masif odun uygulamalarında 1% konsantrasyondaki borik asit+boraks karışımı tercih edilebilir.