Kraniofasiyal Tutulum Gösteren Poliostatik Fibröz Displazi: Olgu Sunumu - Elif Kaya (Cumhuriyet Dental Journal, 2015)
Fibröz displazi kemiğin, nedeni bilinmeyen, kanselöz kemiğin tüm bileşenlerinin yerini, farklı oranda anormal görünümlü kemik içeren fibröz dokunun almasıyla sonuçlanan iskelet lezyonudur. Klinik olarak üç farklı tipi vardır; monostatik tip, tek bir kemiği etkiler ve tüm vakaların % 70 ini oluşturur. Poliostatik tip birden fazla kemiği etkiler ve % 20-30 oranında görülür. McCune-Albright sendromu (MAS) ise endokrin bozukluğu ile karakterize fibröz displazinin diğer bir formudur. Radyografik olarak fibröz displazi lezyonlarının periferleri genellikle belirsizdir ve kemiğin internal yapısı, daha radyolüsent, daha radyoopak ya da bu ikisinin bir karışımı şeklinde görülebilir. Bu olgu sunumunda kranial ve vertebral tutulumu olan poliostatik fibröz displazi hastalığına sahip 25 yaşında kadın hastanın klinik ve radyografik bulguları değerlendirilerek literatürdeki olgularla karşılaştırılarak tartışılacaktır.