Ocena przydatności elementów Web 2.0 na stronach internetowych bibliotek akademickich w świetle badań ankietowych - Marta Wontorowska (Toruńskie Studia Bibliologiczne, 2009)
Artykuł ma na celu przybliżenie pojęcia Web 2.0 oraz przedstawienie wyników badań ankietowych przeprowadzonych wśród studentów Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Zaprezentowano w nim ocenę poszczególnych elementów mieszczących się w konwencji Web 2.0 oraz tych narzędzi internetowych, które mają szansę zaistnieć i sprawnie funkcjonować w serwisach bibliotecznych. Zbadano także ogólny stosunek studentów do zjawiska Web 2.0, sposoby jego wykorzystywania, a także postrzeganie wiarygodności i przydatności różnych źródeł informacji dostępnych w Internecie.