АКЦЕНАТ ЈЕДНОСЛОЖНИХ ИМЕНИЦА МУШКОГ РОДА У ГОВОРУ БАСТАСА - Драгомир В. Козомара (Filolog, 2023)
У раду је дат детаљан преглед акценатских типова једносложних именица мушког рода у говору босанскограховског села Бастаси. Анализом исцрпно прикупљене дијалекатске грађе овдје се првенствено настоји установити колико су, генерално гледано, акценатски типови наведених именица сродни оним кодификованим, дакле у духу Даничићеве акцентуације. На основу досадашњих истраживања западнијих српских говора (скромних кад су у питању описи акценатских система појединих говора) познато је да се код таквих именица поједина одступања од актуелне акценатске норме и Даничићевих правила углавном своде на уопштавања која су резултат међусобне интерференције различитих акценатских типова, те је та врста уопштавања и овдје сасвим очекивана.