İntiharın Doküman Analizi ile Bütüncül Değerlendirilmesi: Genç Werther’in Acıları - Şahin Kesici; Mehmet Ak; Fadim Büşra Keleş (Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 2023)
İntihar kavramı neredeyse yazılı tarihten bugüne bilinen bir kavram olup önleyici çalışılmasına karşın artışı durdurulamamıştır. Bu çalışmada intihar kavramı çok yönlü olarak Genç Werther’in acıları kitabı çerçevesinde incelenmeye çalışılmıştır. İntiharın oluşum sürecinde biyo-psiko-sosyal bir çok faktör etkili olmaktadır. Bunlar genetik, sosyal öğrenme, endokrinoloji, yaklaşımlar ve risk faktörleri olarak belirtilmektedir. İntihar her dönemde ilgi çekici ve dinamiği güncel bir konu olduğu için yapılan çalışmalara sık karşılaşılsa da doküman analizi ile yapılan çalışma sayısının kısıtlı olduğu gözlenmiştir. Romanın başkarakteri olan Werther intihar sürecinde literatür bulguları ile benzer olan pek çok faktörden etkilenmiştir. Bu faktörler; dürtüsellik, sosyal öğrenme, cinsiyet, yaş aralığı, umutsuzluk, hayatın anlamını sorgulama, öfke ve saldırganlık, bilişsel çarpıtmalar, yetersiz iletişim becerileri, dini inançlar ve acıdan kaçınma şeklinde sınıflandırılabilmektedir. Werther intihar eyleminde bulunmadan önce intihar düşünceleri ve denemesinde bulunmuştur. Birçok intihar eyleminde bulunan bireyler gibi veda mektubu yazmış ve geride kalanlar için iyi dileklerde bulunmuştur.