Podoba in vloga Matere Zahodnega kraljestva v grobni umetnosti dinastije Han - Nataša VAMPELJ SUHADOLNIK (Asian Studies, 2015)
Pričujoči prispevek podrobneje obravnava podobo kitajske starodavne boginje Matere Zahodnega kraljestva, v kitajščini imenovane Xiwangmu 西王母. Xiwangmu je v mitološki tradiciji prikazana kot boginja, ki poseduje eliksir nesmrtnosti in prebiva v Zahodnem raju na magični gori Kunlun 崑崙. Njeno podobo je mogoče opazovati v stenskem slikarstvu, na lakiranih izdelkih, bronastih ogledalih, največkrat pa se pojavi kot reliefna podoba na kamnih ali opekah, ki so sestavljale grobne komore ali posamezne templje na površju grobne zasnove dinastije Han (206 pr. n. št.–220 n. št.). Literarna tradicija razkriva večfunkcionalno vlogo matere s številnim atributi, ki se razvija skladno s spreminjajočimi se vrednotami družbenih mitoloških konceptov. Kakšna je njena podoba in kakšno vlogo prevzema v širšem kozmološkem konceptu v grobni umetnosti dinastije Han, je osrednja problematika pričujočega prispevka.